Povratak

Intenzivno češanje bišona i šamponi za ublažavanje svrbeža | Atopija - atopijski dermatitis i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molila bih Vas da mi preporučite neki šampon i balzam koji se koristi kod alergičnih pasa. Imam bišona od 8 mjeseci koji ima veliki problem sa češanjem. Trenutno je na rojalovoj antialergijskoj hrani i to već skoro dva mjeseca, ali češanja ima i dalje. Smeta ga kupanje sa šamponom. Nakon toga još više se češe pa iz tog razloga molim za savjet. Takodje da mi preporučite još neko sredstvo koje bi moglo pomoći. Da li se preporučuje kod alergija u psa davati kalcijum? Hvala Vam! Sanja

O: Atopijski dermatitis je kronična upala  kože koja se javlja kao posljedica preosjetljivosti imunološkog sustava životinje na tvari iz njenog okoliša. Atopija/atopijski dermatitis najčešće se javlja sezonski pa  je u toplom dijelu godine najčešći alergen, pelud trava i drugih biljaka, a u hladnoj sezoni kućna prašina, odnosno grinja Dermatophagoides farinae iz kućne prašine. Smatra se da je bolest nasljedna i javlja se obično u dobi između 6 mjeseci i 3. godine života. Najizraženiji simptom koji vlasnik uoči kod atopične životinje je izuzetno jak svrbež (pruritus).

Klinička slika atopije u pasa može se očitovati lizanjem šapa, čestim upalama uha (otitis externa), svrbežom lica ili generaliziranim svrbežom po cijelom tijelu. Prvi simptomi bolesti mogu se pojaviti na sluznici nosa i očiju (serozni rinitis i konjuktivitis) ,a zatim nastaje upala kože u području ispod pazuha,  između stražnjih nogu po koži abdomena i skrotuma. Životinja se češe pri čemu izaziva oštećenja kože na koja se mogu nadovezati sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije.

Često je klinički nemoguće razlikovati atopijski dermatitis od alergija na hranu jer se obje bolesti očituju istim kliničkim simptomima. Smatra se da je alergični pas senzibiliziran na više alergena pa se i alergija na hranu smatra jednim od uzroka atopičnog dermatitisa. Dijagnoza atopijskog dermatitisa kod pasa temelji se na kliničkim simptomima i anamnestičkim podacima. Prije postavljanja dijagnoze važno je isključiti alergijski dermatitis na ubod buha te  šugu i demodikozu.

Važno je da vlasnik odmah na početku shvati da je izlječenje atopijskog dermatitisa vrlo rijetko. Smatra se da atopijski dermatitis ima genetsku osnovu koja se ne može kontrolirati. Uloga vlasnika u držanju atopije pod kontrolom je vrlo važna. Ukoliko vlasnik ne slijedi savjesno i predano postupke koje je propisao veterinar, vlasnik je najčešće i glavni uzrok pogoršanja ili neuspjeha u kontroliranju stanja. Nema dobrog tretmana atopijskog dermatitisa bez dobrog razumijevanje i poštivanje postupka kontrole od strane vlasnika.

Kod vrlo blagih oblika atopijskog dermatitisa  koji ne stvaraju previše nelagode, upotreba lijekova ne mora biti nužna. Higijenske i preventivne mjere mogu biti dovoljne za liječenje u mnogim blažim slučajevima. Mjere uključuju stalnu kontrolu buha tijekom cijele godine insekticidnim ampulama, zatim redovito četkanje i redovito kupanje  hipoalergijskim šamponima. Važno je pripaziti da se kupanje ne sukobljava s kontrolom buha jer kupanje psa može umanjiti djelovanje proizvoda za kontrolu invazije buhama. Kvalitetna superpremium hrana ili veterinarske dijete, bitan je faktor u kontroli zdravstvenog stanja.

Kontrola pruritusa provodi se s preparatima za lokalnu primjenu i preparatima za sustavnu terapiju kao što su antihistaminici, esencijalne masne kiseline, steroidi, ciklosporini i  imunoterapija. Oralna primjena esencijalnih masnih kiselina (Omega - masnih kiselina) može pomoći u kontroli svrbeža, ali zahtjeva 8-12 tjedana terapije prije nego što se postigne povoljan učinak.  U ljekarnama Pet centra dostupno je više različitih preparata koji sadrže omega masne kiseline u obliku ribljeg ili biljnog ulja te mekanih dražeja. U kombinaciji s antihistaminicima ili glukokortikoidima, esencijalne masne kiseline pokazuju sinergističko djelovanje.

Šamponi  za ublažavanje svrbeža koje možete pronaći u ljekarnama Pet centra su ICF Clorexyderm šampon, Dermazyme šampon, Dermilen šampon, Dermoscent Atop šampon i Efa šampon te Ingenya Šampon s čajevcem i propolisom.Osim šampona, možete pronaći i Leniderm pjenu sa zobenim mlijekom za ublažavanje svrbeža.

Opširnije o atopiji sam pisala u prijašnjem odgovoru, pod naslovom Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr